God tannhygiene er viktig for store og små.
Det er viktig med gode rutiner for tannpussen.

«Hull i tennene» er et folkelig uttrykk for tannsykdommen karies. Bakterier på tannoverflaten omdanner sukker til syre som løser opp tannemaljen. Først blir emaljen porøs og til slutt bryter overflaten sammen. Det blir et «hull» i tannen. Regelmessig fjerning av bakteriebelegget og bruk av fluor kan stanse videre utvikling slik at boring og fylling unngås.

tannborste-pusse-tenner

 

Hva kan du gjøre for å unngå hull i tennene?

  • Tannbørsting med fluortannkrem to ganger daglig er effektivt for å unngå hull. Dette gjelder for både barn og voksne.
  • Fluortabletter eller fluorskyllevæske kan brukes som ekstra beskyttelse mot karies for barn og voksne.
  • Tanntråd er et godt hjelpemiddel for å fjerne bakteriebelegg mellom tennene.
  • Småspising er uheldig. Faste måltider gir tennene «hvile» mellom måltidene. Begrens godterispising til en dag i uka. Biter av frukt og grønnsaker er en god erstatning.

Kosthold

  • Regelmessige måltider er gunstig for tannhelsen. Hyppige sukkerinntak i form av småspising eller drikke kan g hull i tennene.
  • Dersom barnet drikker av flaske om natta, bruk rent vann. Unngå sukkerholdig drikke. Morsmelk er bra for barnet, men inneholder melkesukker som kan gi hull i tennene. Når et barn fyller ett år bør amming om natten begrenses til to ganger.

Det er mye å spare på å gå regelmessigtil tannlegen

Unner du deg selv en god tannhelse, er regelmessig besøk hos tannlegen viktig. Ønsker du å bestille en time, eller lurer du på noe i forbindelse med tannhelse – er det bare å stikke innom, eller ta kontakt med oss på telefon 72 87 90 10.